Elektroinstallatør Kjærsund AS

Mulighetene med LED-lys

LED-pærer, også kalt lysdioder er lyspærer som forbruker mindre strøm og danner mindre varme enn halogen-pærer. De er et godt og populært alternativ til de mer tradisjonelle lyskildene. 

Horisontale led striper på interiør tak

Foto: Lyskomponenter

Kreativitet med LED-lys

LED-belysning blir bare mer og mer populært, og med økt etterspørsel har det kommet et hav av muligheter.Det er kun fantasien som begrenser hva du kan gjøre , her kan du virkelig gi boligen din et ordentlig løft! 

Det er mange spørsmål som kan dukke opp når du skal kjøpe lys på bånd. Hvordan velger jeg riktig LED-stripe? Hvilken fargetemperatur bør jeg velge? Hvordan fester man en LED-stripe? Vi tar deg gjennom LED, og håper vi kan hjelpe deg litt på vei. 

LED-striper, hva er det egentlig?

Du har sikkert sett det før og lurt på hva det egentlig er for noe rart? En LED-stripe er en tape eller bånd med små LED-dioder. Diodene er plassert med litt mellomrom. Du kan få LED-striper i mange ulike størrelser, og de kan plasseres nærmest overalt. 

LED-striper kan brukes i våtrom, men pass på at du velger LED-lys som tåler fukt og vann. Dette bestemmes av hvilken IP-grad lyset har. Om du sørger for å velge riktig IP-grad kan du blant annet belyse speil, inni baderomsmøblement og til og med i en stilig dusj-nisje! 

Dette bør du se etter ved kjøp av LED-lys

  • Riktig sokkel
  • Riktig type dimmer til LED-pærene
  • Velg riktig spenning
  • Rett fargetemperatur, unngå for kaldt lys. Mest vanlig å gå for mellom 2700-3000K
  • At det er CE-merket
Interiør av Vinterhage med LED-striper langs takets kant
Led-striper over hylle i dusjvegg
Led-Striper langs taket på kjøkken
moderne sirkulære vegglamper

Foto: bl.annet fra Lyskomponenter, SG Armaturen

Forskjell på de ulike LED-stripene

I havet av ulike LED-striper kan det være vanskelig å velge riktig. Det finnes ulike lengder og bredder på båndene, og forskjellig størrelse på diodene. Det du kan starte med er å finne ut av hvor og hva du skal bruke LED-stripen til, og mengde lys du har behov for. 

LED-stripene kategoriseres i antall watt per meter, og jo høyere watten er, jo sterkere vil lyset være. For innendørs bruk er det stort sett anbefalt rundt 14,4 watt per meter. 

Ønsker du en litt leken og kreativ belysning?

LED-belysning finnes i en rekke forskjellige farger, så her er det kun fantasien som setter grenser! Om du ønsker LED-striper i alle regnbuens farger, bør du se etter RGB og RGB+W. RGB står for Red, Green og Blue, der LED-diodene er satt sammen av en chip for hver farge. Fargene kan lyse hver for seg eller alene, og kan skape alle regnbuens farger. RGB+W gir et sterkere hvitt lys, derav +White og består av en ekstra chip i LED-diodene.  

Les også: Strøken belysning på hytte i setesdal 

Horisontale led striper på interiør tak

Hvorfor trenger jeg en driver?

Skal man installere LED-striper, må man ha noe som kalles en driver. Det er driveren som leverer strøm til stripene, slik at de faktisk lyser. Når du skal velge en driver er det viktig å ta høyde for hvor mange watt du trenger, effekten av driveren. Trenger du 50W, 100W eller 200W? For å velge riktig driver må du gange effekten av LED-stripen med antall meter, da får du effekten du trenger for at stripen skal lyse. 

Eksempel:

Du har en LED-stripe på 5 meter, med 19,2 W/m. Da blir regnestykket 5m x 19,2 = 96W. Da vil det eksempelvis være nok med en driver på 100W.   

Skal de benyttes ute eller inne?

Før du velger hvilken LED-stripe du skal gå til innkjøp av, må du tenke på hvor godt de tåler fuktighet. Dette avgjøres av hvilken IP-klassifisering lyset har. IP-graden forteller deg kort fortalt hvor motstandsdyktig produktet er rundt fukt, vann og støv. Jo høyere IP-grad, jo mer fuktighet tåler den. Innendørs brukes det som oftest striper med en IP-grad 20, mens for utendørs bruk er det vanligere å bruke en IP65.

Bruke LED-lys for eksteriør eller interiør?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige belysning for deg!